Samlingar

Konst i Ett hemI museet finns konst- och antika föremål både arvegods och köpta antikviteter. Även samtida föremål inköpta i början av 1900-talet ss elektriska lampor, soffor och diverse bruksföremål utgör en del av museets nuvarande samlingar.

Konstsamlingen

I museets konstsamling ingår oljemålningar, grafik, akvareller, pasteller och skulpturer. Den konstintresserade museibesökaren möter namn som Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck. Museet har också målningar av Victor Westerholm, Gunnar Berndtson, Hjalmar Munsterhjelm och Akseli Gallen-Kallela. Även flera av tidens främsta skulptörer finns representerade, bl.a. Wäinö Aaltonen och Felix Nylund.

 

 

MuseetEtthem_interior4
Konsulinnans skrivbord med lampa.

Möbler och föremål

Hemmet är inrett med möbler i många olika stilar från olika tidsperioder. Som exempel kan nämnas en soffgrupp i biedermeierstil tillverkad av snickarmästaren J. G. Hammarström i Åbo. Matsalens barockskåp och stolar i barock i motsatts till salongens lätta sittmöbler i gustaviansk stil. Hélènes rum är inrett med ett för sin tid modernt jugendmöblemang tillverkat av Nicolai Bomans ångsnickeri.

 

MuseetEtthem_interior6
Broderad kudde i konsulinnans rum.

Textilier

Museet har en stor textilsamling innehållande traditionella ryor, broderade kuddar, spets- och silkesdukar och andra inredningstextilier. Till de mera unika textilierna hör de pärlbroderade dukarna och silkestavlorna broderade med hår.

 

 

 

MuseetEtthem_BadenBaden
Vykort från resan till Baden-Baden, Tyskland.

Fotografier och vykort

I fotosamlingen finns ateljéfoton av familjen, släkt, vänner och Alfreds affärsbekanta men även amatörfotografier tagna i hemmiljö. Fotografier finns även från familjens resor runtom i Europa, från sommarvillorna i Runsala och Nokkala samt vyer från Åbo. Museet har en samling av vykort som familjen fått från vänner och släktingar. Fotografierna och vykorten är katalogiserade och delvis digitaliserade.

 

Menu
Menyerna berättar om vad som ätits och druckits och när och var middagarna ägt rum. Ibland ger menyerna även information om evenemangen runtomkring middagarna och om gästerna som deltagit.

Menyer, matsedlar och placeringskort

I museet ”Ett hem” finns en samling av menyer och matsedlar daterade mellan åren 1885-1919. Menyerna härstammar från familjens olika festmiddagar som ordnats hemma men även middagar som avnjutits utanför hemmet. En del av menyerna har också bifogade programblad där tal och musikframföranden finns beskrivna.

 

Krukväxterna på verandan

Till museets veranda har vi samlat traditionella krukväxter som på ett representativt sätt avspeglar den borgerliga miljö som museet uppvisar. Mot slutet av 1800-talet uppstod ett inredningsideal, där stora exotiska krukväxter av olika slag blev en viktig del av inredningen. Till växterna köptes stora dekorativa porslinskrukor. En del av krukorna finns framme i museet och i museets vitriner. Mera om växterna kan du läsa i den separata växtkatalogen som finns framme

 

MuseetEtthem_interior3
Arkivfoton berättar om vilka krukväxter familjen Jacobsson har haft i sitt hem. I trappan upp till den stora hallen finns t.ex. en exotisk agave och en rumsgran. På fotografiet med Kerstin ser man en frodig murgröna och en ampellilja. I salongen har man placerat de ståtligaste palmerna.

Inlägget finns också på: Finska Engelska