28.08.2024

Finska naturens dag och Pride 31.8.2024

Till äran av Finska naturens dag och Åbo Pride har museet fritt inträde! Vi säljer även sticklingar från museets traditionella krukväxtsamling. Till salu finns palettblad, doftpelargoner, novemberkaktusar och olika traditionella finska pelargonsorter.

NOVEMBERKAKTUS, Schlumbergera truncata

I herrgårdar odlades november- och julkaktusar redan på 1850-talet. Julkaktussläktet härstammar från bergstrakterna i Brasilien, vilket förklarar den rika blomningen under den mörka tiden på året. Efter blomningen behöver växten vila. Julkaktusen och novemberkaktusen ser väldigt lika ut, julkaktusens blad är dock rundare till formen än novemberkaktusens, vars blad har en taggigare form. Novemberkaktusen är relativt enkel att föröka med sticklingar.

PALETTBLAD, Solenostemon scutellarioides

Palettblad var en mycket omtyckt krukväxt på landsbygden kring sekelskiftet 1900. De brokiga och färggranna bladen är i sig själv dekorativa. Växten är lättskött, men kräver mycket näring och ljus för att få en tät bladväxt. Palettblad tål vintermånaderna dåligt så det lönar sig att förnya växten genom toppskott på våren. Växten har ljusblåa blommor som kan plockas bort för starkare bladväxt.

ROSENGERANIUM, doktor Westerlund, Pelargonium graveolens

Rosengeranium eller doftpelargon härstammar från Sydafrika. Arten är en hybrid mellan arterna bollpelargon (P. capitatum) och läkepelargon (P. radens). De starkt doftande bladen är tandade och djupt flikiga. P. graveolens är även känd som ”Doktor Westerlunds hälsoblomma”. Det svenska namnet kommer från läkaren Ernst Westerlund (1839-1924), som hävdade att dess doft renade ohälsosam inomhusluft och därmed kunde hålla sjukdomar borta. Han ansåg att denna blomma borde finnas i varje hem.

#finskanaturensdag #flaggaförnaturen #TurkuPride