
25.04.2025
Museets menysamling publicerad i Finna
Museet Ett Hems samling av menykort finns nu tillgänglig i söktjänsten Finna.
I samlingen finns menyer och matsedlar daterade mellan åren 1877–1920. Menyerna härstammar från familjens olika festmiddagar som ordnats hemma men även middagar som avnjutits utanför hemmet. En del av menyerna har också bifogade programblad där tal och musikframföranden finns beskrivna. Menyerna berättar om vad som ätits och druckits och när och var middagarna ägt rum. Ibland ger menyerna även information om evenemangen runtomkring middagarna och om gästerna som deltagit.


Menyerna är ofta dekorativa och färgglada till utseendet. Menyerna beställdes ibland förtryckta, ibland illustrerade enbart med vinjett eller emblem, varvid namnen på rätterna och dryckerna skrevs på menyerna för hand. De flesta menyerna skrevs på franska eller svenska. En finare middag började med förrätt, hors d’oeuvres eller entrées. De serverades både kalla och varma. I förrätterna ingick också soppor potages eller bouillon. Detta följdes av relevés de potages en liten förrätt och huvudrättens förrätt entrées. Huvudrätten var ofta stekt kött eller fågelstek rotis. Som tillbehör serverades t.ex. sallad, inlagda grönsaker, geléer, äggrätter och olika syltar. ”Mellanrätter” entrements serverades också i små portioner mellan måltiderna. Middagen avslutades med en riklig efterrättdessert, som innehöll flera olika delikatesser som frukt, hemgjord glass, ostar, bakverk och andra godsaker.
Vissa menyer innehåller även anteckningar om vem som deltagit i middagen och uppgifter om antal gäster. Bland de inbjudna fanns familjebekanta från familjerna Doepel och Spoof eller släktingar från familjerna Dahlström och Kingelin. Även personliga vänner och affärspartners ingick ofta i gästskaran likaså Hélènes ogifta systrar Olga och Charlotta ”Dotta”. Då och då tillbringade även kända konstnärer och professorer sina kvällar hemma hos familjen.
Länk till menyerna: https://www.finna.fi/List/1861420