Ett Hem -museo avaa jälleen toukokuussa 2025

Kokoelmat

Gunnar Berndtson, Puutarhaidylli, öljy puulle.

Museon taide- ja esinekokoelmat koostuvat Jacobssoneille periytyneistä sekä pariskunnan itse ostamista antiikkiesineistä. Museossa on esillä myös 1900-luvun alun huonekaluja, sähkövalaisimia ja erilaisia käyttöesineitä, jotka ovat osa museon nykyistä sisustusta.

Taidekokoelma

Museon taidekokoelmassa on öljyväritöitä, grafiikkaa, akvarelleja, pastelleja ja veistoksia. Suurin osa teoksista on maisemamaalauksia. Kymmenkunta öljyväristöistä on muotokuvia perheenjäsenistä. Albert Edelfelt ja Helene Schjerfbeck ovat nimiä, jotka taiteesta kiinnostunut kävijä kohtaa museossa. Kokoelmissa on myös Victor Westerholmin, Gunnar Berndtsonin, Hjalmar Munsterhjelmin ja Akseli Gallen-Kallelan maalauksia. Monet aikansa parhaimpiin lukeutuvat kuvanveistäjät ovat myös edustettuina, esim. Wäinö Aaltonen ja Felix Nylund – viimeksi mainittu on veistänyt Alfred Jacobssonin marmorisen muotokuvan.

Tutustu taidekokoelmaan Finnassa.

Laina-asiat sekä muut kokoelmiin liittyvät tiedustelut: amanuenssi Maria Solin, 050 306 0998, maria.solin@stiftelsenabo,fi

Huonekaluja ja muita esineitä

Koti sisustettiin erityylisillä huonekaluilla eri epookeilta. Esimerkkeinä Kingelinin huoneen istuinryhmä, joka on puuseppä J. G. Hammarströmin valmistama. Ruokasalin barokkikaapit ja tuolit ovat peräisin 1600-luvulta. Salongin kevyet istuinryhmät ovat kustavilaiselta aikakaudelta. Hélènen huoneen kulmasohva oli aikansa moderni uutuus, valmistettu Nicolai Bomannin höyrysahalla.

Konsulinnan kirjoituspöytä valaisimineen.

Tekstiilejä

Museolla on suuri tekstiilikokoelma, joka sisältää perinteisiä ryijyjä, kirjailtuja tyynyjä, pitsi- ja silkkiliinoja ja muita sisutustekstiilejä. Uniikkitöihin kuuluu helmikirjaillut liinat ja hiuksilla kirjaillut silkkitaulut.

Kirjailtu tyyny konsulinnan huoneessa.
Maisemapostikortti Saksan Baden-Badenista 1922.

Valokuvat ja postikortit

Valokuvakokoelma sisältää ateljeekuvia perheestä, sukulaisista, tuttavista ja Alfredin liiketuttavista: on amatöörivalokuvia perheen kodista, kaupungista, kesähuviloista Ruissalosta ja Nokkalasta sekä matkoilta Euroopassa. Museolla on myös postikortteja, jotka perheenjäsenet ovat saaneet sukulaisilta ja tuttavilta.

Illallisen ruokalista vuodelta 1885.

Ruokalistoja ja plaseerauskortteja

Ett Hem -museossa on laaja kokoelma ruokalistoja vuosilta 1885–1919. Ruokalistat ovat peräisin perheen omista juhlista sekä illallisilta, joihin on osallistuttu kodin ulkopuolella. Osa ruokalistoista on peräisin liikeillallisilta tai -lounailta, toiset erilaisilta merkkipäiviltä, häistä ja muista juhlatilaisuuksista. Joissain ruokalistoissa on myös liitteinä ohjelmia, joissa puheet ja musiikkiesitykset ovat eriteltyinä. Ruokalistat kertovat meille siitä, mitä on syöty ja juotu – milloin ja missä illalliset ovat olleet. Joskus ruokalistat antavat myös lisätietoa itse tilaisuudesta ja siihen osallistuneista vieraista.

Museokuistin huonekasvit

Ett Hem -museon kuistille on kerätty kokoelma 1900-luvun alun sisäkasveja. 1800-luvun loppupuolen sisustusihanteeseen kuului erilaisia eksoottisia kasveja ja sisään asuntoihin ilmestyi usein sellaisia kasveja, jotka alkuaan olivat kasvaneet ainoastaan kartanoiden kasvihuoneissa. Kasveille hankittiin isoja koristeellisia posliiniruukkuja ja kukkapylväitä. Osa näistä on edelleen esillä museon huoneissa ja vitriineissä.

Arkistokuvat kertovat, minkälaisia kasveja Jacobssonin perheellä oli kodissaan, esim. rehevä muratti, eksoottinen agave ja komeita palmuja.

Salonki Hämeenkadulla