Museet Ett Hem öppnar igen 15.5.2024

22.06.2022

Gunnar Berndtsons Trädgårdsidyll till Paris

Museet Ett Hem lånade ut verket Trädgårdsidyll av Gunnar Berndtson till slottet Château de Maisons i den lilla kommunen Maisons-Laffitte vid utkanten av Paris. Berndtson målade verket som gäst på slottet antagligen under sommaren 1882. Slottet ägs idag av den franska staten och utställningen 1882, un été nordique au Château de Maisons, där verk målade av konstnärsgästerna på slottet visdes under försommaren.

Gunnar Berndtson (1854–1895) klassas ofta i finländsk konsthistoria som salongsmålare. Han studerade vid Finska konstföreningens ritskola innan han tog studenten, men valde ändå att påbörja studier vid den Polytekniska skolan. Under studietiden hade han tillgång till undervisning i Helsingfors universitetets ritsal, och efter två års studier bytte Berndtson karriärsriktning och blev konstnär. Med det Kisleffska stipendiet åkte Berndtson till Paris 1876 för att fortsätta sina konststudier vid École des Beaux-Arts.

Château de Maisons. Foto museet Ett Hem.

Château de Maisons ritades av arkitekt François Mansart för René de Longueil, finansminister under Louis XIV, och stod färdigt 1651. Slottet är ett praktexemplar av fransk barockarkitektur. Slottet köptes 1877 av konstnären William Tilman Grommé (1836–1900). Grommé var bekant med konstnären Adolf von Becker, och bjöd in honom till slottet för att arbeta på en altartavla von Becker fått i kommission. Genom von Becker fick även Albert Edelfelt och Gunnar Berndtson inbjudan till slottet sommaren 1882.

Berndtsson målade små romantiska scener med fantasifulla motiv i 1700-tals anda i slottet och ute i slottsparken. Både Edelfelt och Berndtson avbildade i sina verk modellen och konstnären Antonia-Louise Bonjean, iklädd nyrokokodräkter.

I den småskaliga oljemålningen Trädgårdsidyll har Berndtson avbildat Bonjean ute i slottsträdgården. Verket föreställer en kvinna iklädd en klänning i rokokostil i rosa och gult med broderade blommor i olika färg. På sitt mörkbruna uppsatta hår bär hon en grön hatt. I högra handen håller hon en fjärilshåv. I bakgrunden syns den grönskande parken och en damm, bakom träden skymtar en del av slottsfasaden. Verket är målat i det till Berndtson typiska detaljrika sättet med minutiösa penseldrag.

Albert Edelfelt och Gunnar Berndtson i slottet Château de Maisons. Foto Louis-Amédée
Mante/Museiverket.

I oktober 1882, efter sommaren på slottet, reste Berndtson till Egypten på en målarresa. Där insjuknande han i en obotlig sjukdom som försvårade hans arbete under långa perioder. Berndtson avled år 1895 i en ålder av 40 år. Det charmiga konstverket köptes av Alfred Jacobsson 1910 på Åbo konstförenings utställning, och är idag en av pärlorna i museet Ett Hems konstsamling.