13.10.2022

Taidelaina Pariisiin

Ett Hem -museon maalaus, Gunnar Berndtsonin Puutarhaidylli, oli lainassa Château de Maisonsin näyttelyssä kesällä 2022.

Château de Maisons on barokkilinna, joka sijaitsee Maisons-Laffitte nimisessä kunnassa Pariisin ulkopuolella, ja sen omistaa nykyään Ranskan valtio. Linnassa oli alkukesästä esillä näyttely 1882, un été nordique au Château de Maisons, jossa esiteltiin linnan taiteilijavieraiden maalaamia teoksia. Berndtson maalasi taulun ollessaan vieraana linnassa kesällä 1882.

Gunnar Berndtson (1854–1895) opiskeli nuorena Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa, mutta päätti kuitenkin ylioppilaaksi tultuaan aloittaa opinnot Polyteknillisessä koulussa. Opintojensa aikana hänellä oli kuitenkin pääsy Helsingin yliopiston piirustussalissa annettuun opetukseen ja kahden vuoden teknillisten opintojen jälkeen hän päätti palata taitelijauralle. Hän jatkoi taideopintojaan Pariisissa 1876 École des Beaux-Arts -taidekoulussa.

Château de Maisons. Kuva Ett Hem -museo.

Château de Maisonsin suunnitteli arkkitehti François Mansart, Ranskan talousministerin René de Longueillen tilauksesta. Linna valmistui vuonna 1651 ja on loistava esimerkki ranskalaisesta barokkiarkkitehtuurista. Taiteilija William Tilman Grommé (1836­–1900) osti linnan vuonna 1877. Grommé oli taiteilija Adolf von Beckerin ystävä, ja kutsui tämän linnaan työskentelemään saamansa alttaritaulukomission parissa. Von Beckerin kautta myös Albert Edelfelt ja Gunnar Berndtson saivat kutsun linnaan kesällä 1882.

Berndtson maalasi pieniä romanttisia 1700-luvun tyyliä mukailevia näkymiä mielikuvituksellisine aiheineen linnan sisätiloissa ja puistossa. Sekä Berndtsonin että Edelfeltin maalauksiin on kuvattu malli ja taiteilija Antonia Louise Bonjean erilaisiin uusrokokoopukuihin pukeutuneena.

Pienikokoisessa öljymaalauksessa Puutarhaidylli Berndtson on maalannut Bonjeanin linnan puistossa. Teos esittää keltaiseen ja vaaleanpunaiseen rokokoopukuun pukeutunutta tummatukkaista naista, jolla on päässään pieni vihreä hattu. Oikeassa kädessään hän pitää perhoshaavia. Taustalla näkyy vehreä puisto ja osa linnan julkisivusta. Teos on maalattu Berndtsonille tyypillisen yksityiskohtaisesti pienin siveltimenvedoin.

Albert Edelfelt ja Gunnar Berndtson Château de Maisons -linnassa. Kuva Louis-Amédée
Mante/Museovirasto.

Vietettyään kesän linnassa Berndtson matkusti maalausmatkalle Egyptiin lokakuussa 1882. Matkan aikana hän sairastui vakavasti, mikä vaikeutti hänen työtään tulevina vuosina ja taiteilija kuoli lopulta vuonna 1895 vain 40-vuotiaana.

Alfred Jacobsson osti viehättävän Puutarhaidyllin Turun taideyhdistyksen näyttelystä vuonna 1910 ja teos on tänä päivänä helmi Ett Hem -museon taidekokoelmassa.