01.09.2022

Hopea- ja tinakokoelma julkaistu Finnaan

Ett Hem -museon hopea- ja tinakokoelma on digitoitu ja löytyy nyt hakupalvelu Finnasta

Hopea- ja tinakokoelma sisältyy Alfred ja Hélène Jacobssonin vuonna 1925 Åbo Akademin säätiölle lahjoittamaan kokonaisuuteen. Hopeakokoelmasta löytyy pääasiassa Turussa valmistettuja esineitä, mutta kokoelmaan kuuluu myös ruotsalaista, venäläistä ja englantilaista hopeaa. Suurin osa hopeaesineistä ovat 1800-luvulta, mutta vanhimmat esineet ovat peräisin 1600-luvulta. Esineiden joukosta löytyy muun muassa kynttilänjalkoja, pikareita, suola- ja sokerikkoja sekä hopearasioita.

Hopeaseppä Daniel Hallin Turussa valmistama tumlari eli juoma-astia vuodelta 1780. Kuva Ett Hem -museo/Anna Marjamäki.

Tinakokoelma koostuu noin 90 esineestä, joista noin puolet ovat tinalautasia 1700- ja 1800-luvulta. Lautaset asetettiin tyypillisesti esiin ruokasalin seinälle. Muita tinaesineitä kokoelmassa ovat tuopit ja kynttilänjalat. Esineet ovat pääasiassa valmistettu Turussa ja Tukholmassa.

Valokuva ruokasalista Alfredin ja Hélènen kodista osoitteessa Hämeenkatu 30. Osa tinalautasista ovat kiinnitetty ryijyihin. Kuva Ett Hem -museo.

Hopea- ja tinaesineet ovat merkitty leimoilla, jotka tarjoavat tietoa esineestä. Nimileima, tarkastusleima, pitoisuusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima kertovat missä, milloin, mistä materiaalista ja kenen valmistama esine on. Joissakin tapauksissa leima voi olla lukukelvoton tai niin kulunut, että siitä ei saa enää selvää.

Samuel Weygangin Tukholmassa valmistama tinakannu vuodelta 1784. Kuva Ett Hem -museo/Anna Marjamäki.

Tutustu hopea- ja tinakokoelmaan Finnassa.