29.05.2022

90 vuotta Ett Hem -museon avaamisesta

Ett Hem -museo avattiin osoitteessa Hämeenkatu 30 sunnuntaina 29.5.1932.

Tänään sunnuntaina 29.5.2022 on kulunut 90-vuotta Ett Hem -museon avaamisesta. Alfred ja Hélène Jacobsson olivat testamentanneet kotinsa ja sisustuksensa Åbo Akademin säätiölle jo vuonna 1925. Hélènen kuoltua 1928 ja Alfredin 1931 museo avattiin vuotta myöhemmin.

Avajaisjuhlia vietettiin 90 vuotta sitten sunnuntaina uudessa museossa Hämeenkadulla kutsuvieraiden kesken. Åbo Akademin rehtori, professori Otto Andersson piti juhlallisen avajaispuheen. Hän kohdisti kiitoksensa erityisesti intendentti Walter von Konowille, joka Alfredin ja Hélènen toiveesta oli ottanut vastaan toimen museon intendenttinä. Myös apulaisintendentti Lars-Ivar Ringbomia kiitettiin puheessa. Andersson painotti puheessaan museolahjoituksen merkitystä tulevaisuudelle ja miten arvokasta on säästää osa Turun kaupungin historiaa muuttumattomana kokonaisuutena. Avajaisista kirjoitettiin seuraavana päivänä Åbo Underrättelser-lehdessä ja Turun Sanomissa.

”Avajaisjuhlan vieraat olivat erittäin tyytyväisiä näkemiinsä ja lausuivat tunnustuksensa siitä, että tämä turkulainen porvariskoti nykyisille ja tuleville polville on jäänyt ehona säilymään.

 – Turun Sanomat 30.5.1932

Öppen gästbok med underteckningar
Ett Hem -museon vieraskirja vuodelta 1932. Kuva: Ett Hem -museo/Anna Marjamäki.

Puheen jälkeen vieraat tutustuivat museoon von Konowin johdolla. Hän kertoi esineiden historiasta ja miten Alfred ja Hélène olivat ne kotiinsa hankkineet. Lopuksi tarjoiltiin kahvia ruokasalissa. Yleisö sai vierailla museossa tiistaina, torstaina ja lauantaina klo 13-15, viiden markan sisäänpääsymaksulla. Vanhoista lehtiartikkeleista voi seurata museon aukioloa aina sodan syttymiseen asti, jolloin esineet varastoitiin ja osittain evakuoitiin. Museo avattiin seuraavan kerran 1965 Piispankadulla.

Hämeenkadun ruokasali. Kuva: Ett Hem -museo.

Alfredin ja Hélènen kiinnostus museoita kohtaan oli herännyt jo aikaisemmin. Vuonna 1902 he lahjoittivat varoja Turun biologisen museon perustamiseksi. Hélène oli myös hyvin kiinnostunut Turun historiallisesta museosta, jonka intendenttinä Walter von Konow toimi.  Hélène rupesikin von Konowin opastuksella keräilemään muun muassa huonekaluja, tinaa ja posliinia. Alfred ja Hélène hankkivat myös taidetta kotiinsa erityisesti tukemalla Turun taideyhdistystä.

Nyt, tasan 90 vuotta avajaispäivästä, Ett Hem -museo julkaistaan digitalisena museona osoitteessa https://digimuseo.fi/nayttelyt/ett-hem-museo/

Sanomalehtien lähde: https://digi.kansalliskirjasto.fi