20.05.2022

Teemu Kirjonen aloittaa elokuussa Åbo Akademin säätiön museojohtajana

Teemu Kirjonen
Teemu Kirjonen

Åbo Akademin säätiö on palkannut musiikin maisteri Teemu Kirjosen johtajaksi säätiön kolmelle museolle. Säätiön omistuksessa ovat museot Casa Haartman, Sibelius-museo sekä museo Ett Hem. Kirjonen aloittaa tehtävässään 1. päivä elokuuta 2022 ja tarkoituksena on kehittää toimintaa niin, että museot muodostavat ammattimaisen, arvostetun ja toimivan kokonaisuuden, jolla on vahva kansallinen profiili. Tärkeä osa-alue on myös Sibelius-museon kansainvälinen kulttuuriyhteistyö, joka on hiljattain laajentunut. Lisäksi museojohtaja vastaa museoiden taloudesta ja henkilöstöhallinnosta. Museojohtaja on myös säätiön johtoryhmän jäsen.

Kirjonen on työskennellyt Sinfonia Lahdelle vuodesta 2003, vuodesta 2014 intendenttinä. Kirjosella on vahva musiikkialan koulutustausta – Sibelius-Akatemiasta hänellä on peräti kolme maisterintutkintoa: kirkkomusiikki, esittävä säveltaide (piano) ja Arts Management. Vuodesta 2018 lähtien Kirjonen on toiminut Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n varapuheenjohtajana. Johtamisosaamistaan hän on täydentänyt mm. Harvard Kennedy Schoolissa Yhdysvalloissa.

– Åbo Akademin säätiö näyttäytyy minulle kiinnostavana työpaikkana, jossa pystyn hyödyntämään pitkän orkesteriuran aikana hankkimiani vahvuuksia musiikin ja kulttuurin saralla. Säätiön visio tekemästään kulttuurityöstä ja halu vahvistaa asemaansa kulttuuritoimijana antavat hyvät ja innostavat suuntaviivat lähteä kehittämään monipuolisesti museoiden ympärillä tapahtuvaa toimintaa. Museoala on yleisestikin hyvässä nosteessa, ja on hienoa päästä mukaan kehittämään Turun rikasta kulttuuritarjontaa, jossa ruotsinkielisellä toiminnalla on perinteisesti oma keskeinen roolinsa, kertoo Kirjonen.

Myös säätiö iloitsee siitä, että Kirjonen tulee osaksi työyhteisöä elokuussa:

– Toivotamme Teemun tervetulleeksi Åbo Akademin säätiöön ja kolmeen museoomme. Vankan musiikki- ja kulttuurialan kokemuksensa ja laajan verkostonsa ansiosta hänellä on erinomaiset edellytykset jatkaa toimintamme kehittämistä, sanoo säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Lasse Svens
lasse.svens@stiftelsenabo.fi
Puh. 050 056 2945

Vuonna 2021 Åbo Akademin säätiön 2,2 miljoonan euron kulttuurituki jaettiin museoiden Casa Haartman, Ett Hem ja Sibelius-museon, Åbo Svenska Teaterin tilojen, säätiön tarkoituksen mukaisten apurahojen ja säätiön kokoelmien kustannusten kesken.